İmbik yapımında dikkat edilmesi gerekenler – Detaylı Anlatım

İMBİK YAPIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER…

Arkadaşlar maddi olanakların kısıtlı olması, veya başka sebeplerden dolayı kullandığımız bir çok imbikte maalesef sanayide kullanılan bakır borular kullanılıyor bir çok insan kendi olanakları çerçevesinde evde 5 – 6 metre klima borusuyla yapılmış bakır boruları kullanarak imbik yapmaya çalışıyor yapılan imbikler sanayide kullanılan bakır borular olduğu için ileriki dönemlerde sağlık sorunlarını getirmesi muhtemeldir…

bakır imbik

İmbik

Sanayide kullanılan bakır boruların kullanım alanlarına göre gaz, kimyasal sıvılar, asit içerikli sıvılar, yağ, petrol türevi sıvılar ve su gibi akışkanlık sağlayan ürünler kullanılmaktadır bunlara örnek verecek olursak hayatımızın içerisinde sürekli rast geldiğimiz klima en başta gelir klima borularının içerisinden soğutma amacıyla soğuk gaz geçişi sağlanmaktadır ve tamda bu sebeple bakır boruların zarar görebileceği düşünülerek bakır boruların üretiminde sıvı akışının mukavemetini azaltacak önlemler alınmıştır yani daha da açıkçası uzun ömürlü kullanım amaçlanarak sanayide kullanılan bakır borular üretim aşamasında çeşitli kimyasallar kullanılarak aşınma gibi durumların önüne geçilmiş bakırın zarar görmesi engellenmiştir…

Demek ki bakır imbik yapacaksak yada satın alacaksak mutlaka gıdaya uygun bakır borular kullanmalıyız yada satın alırken bunu mutlaka belirtmeliyiz…

Sanayi de kullanılan bakır borular nasıl belli olur bunu nasıl anlarız :

Evet sanayide kullanılan bakır borular içlerine entegre edilmiş kimyasal olma sebebiyle yüksek ısıda terleme yapar yani kuru kalmaz yüksek ısıyı bakır borunun yüzeyine tutun ve soğumasını bekleyin temiz bir peçete ile bakır boruyu silin peçete yüzeyinde ki yağlanmayı göreceksiniz….

Her türden kanserojen madde içeren sanayi tipi bakır borular ile sağlığınızı riske atmayın.

İMBİK YAPIMINDA KAYNAK İŞLEMİ !

İmbik yapımında diğer bir tehlikeli konu ise kaynak işlemidir kaynak işlemleri gıdaya uygun lehim teli ve lehim pastası ile yapılmalıdır. Peki gıdaya uygun formattaki tel hangisidir derseniz Sn 97 Cu 3 alışımlı teller (%97 kalay %3 bakır) gıdaya en uygun tellerdir ve geçmişte içme suyu tesisatlarında kullanılmıştır…

Gümüş kaynağı kurşun kaynağı sarı kaynak ve diğer kaynaklar kesinlikle imbiklerde kullanılmamalıdır…

Damıtım esnasında güvenlik önlemleri !

  • Bakır borularınızın tıkalı olmadığına emin olun çünkü bu kazanın genleşmesine ve Allah korusun patlamasına sebep olur.
  • Yakınlarınız da herhangi bir yangına karşı mutlaka yangın söndürme tüpü bulundurun tedbiri asla elden bırakmayın olmaz demeyin oluyor…
  • Kapalı bir ortamdaysanız mutlaka pencerenin birini açıp içeriyi havalandırın aksi taktirde herhangi bir sızma durumunda parlama yaşanabilir.
  • Damıtım yaptığınız odadan çocukları kesinlikle uzak tutunuz. Hem ortamı tenefüs etmesi iyi değildir hemde herhangi bir aksaklıkta zarar görmelerini engellemiş oluruz.
  • Herhangi bir yerden sızma gördünüz o kısma hamur sarmalısınız ekmek içinden yapmış olduğunuz hamur o sızmayı durdurmuyorsa ocağı kapatınız…

İmbiğinizin temizliği sağlığınız açısından çok önemlidir bu konuda oksitlenmeden bahsetmeye gerek yok çünkü daha önceki yazımızda

Bakır imbik nasıl temizlenir %100 çözüm !

yazısını paylaşıp görmüştük hepinize bol sağlıklı günler dilerim.

www.potstil.com sitemizden alıntıdır.

1.366 Okuma Sayısı