Dünyada çocuklara yaşatılan acıların elbet bir hesabı var.
Hiçbir yanlışın karşılıksız kalmayacağı bir dünyada yaşıyoruz, bunu zaten her müslüman her vicdan sahibi bilir.
Evet anneler babalar,
ben çocuklarıma her türlü kötülüğü yaparım onlarda hakkım var hayatını ben çizerim
gerekirse eziyet ederim 9 ay karnımda taşıdım emzirdim Allah af eder,
söylemiyle ilahi adalet zincirini kırma lüksüne sahip değilsiniz öncelikle bunu bilin.
Anne ve babanın evlatlarında hakkı olduğu gibi evlatların da anne ve baba hakları vardır sadece işinize gelen kısmı görmeyin.
Zira babanın hakkı ödenmez baba intizar ederse Allah af etmez gibi söylemler yanlıştır.
Gerçek olan hak, vicdan sahibi babaların ve annelerin hakkıdır.
Evladınız siz ne kadar iyi davranırsanız davranın size kötülük ediyorsa ve siz intizar ederseniz tutar oda sadece Allah’ın bileceği iştir.
Başka türlü hem çocuğun hakkını ye hem de Allah’a intizar et oldu canım,
senin Allah’ın varda onun yokmu ?
Peki bir ailenin evlatlarına uygulaması gereken görevleri nelerdir gelin birlikte bakalım.
1- Güzel isim:
Doğumunun ilk gününde veya en geç yedinci güne kadar çocuğa güzel bir isim verilir. “Siz, kıyamet gününde kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız; öyleyse güzel isimler seçin. Çocuğa isim seçerken anlamının güzel olması, iyi anlamları çağrıştırması gerekir. Örnek insanlarla bağı koparılamayan nice insanımız, çocuğuna isim koyarken örnek almasını arzuladığı başta peygamberler olmak üzere sahâbe ve kâmil insanların isimlerini, peygamberlerin ve sahâbe hanımlarının isimlerini asırlardır çocuklarına koymayı görev bilmişlerdir.
2- İyi terbiye:
Hadis-i şerifte güzel isim ve iyi terbiye, çocuğun babası üzerindeki hakları arasında zikredilir. Çocuğun en mükemmel şekilde yetişmesi, ihtiyaç duyduğu bütün insanî ve ahlâkî faziletleri, sosyal kural ve davranışları, hepsinden önemlisi tevhidî inanç ve İslâmî değerleri öğrenmesi ve yaşaması, ruh ve beden bakımından sağlıklı, bilgili ve faziletli, ayrıca meslek ve hüner sahibi olabilmesi için ana babanın tüm imkânlarını kullanarak gayret sarfetmeleri gerekir. Çocuğun hem dünya hem de âhiret mutluluğunu hedef alan böyle bir terbiye, Hz. Peygamberimiz tarafından ana babanın çocuğuna bırakacağı “en güzel miras” olarak nitelendirilmiştir
3- Evlendirme:
Ana babaya ait olan neslin korunması görevi, büluğ çağına gelen evladın bir yuva kurmasına imkân hazırlanmasıyla yerine getirilmiş olur. Evlenme çağına gelmiş olan çocuğun fazla bekletilmeden evlendirilmesi gerekir. Mâzeretsiz olarak bunun ileri yaşlara ertelenmesi neticesinde doğabilecek birtakım kötü sonuçlardan ana baba da sorumlu olur. Peygamberimiz’den rivâyet edilen bir hadiste bu husus vurgulanmaktadır: “Çocuk büluğa erince babası onu evlendirsin; aksi halde çocuk günah işleyebilir, onun bu günahı babaya da ait olur.
4- Eşit muâmele:
Aralarında herhangi bir ayrım yapmaksızın çocuklarına karşı eşit davranmak, ana babanın başlıca görevlerinden biri ve aynı zamanda çocuğun da tabii hakkıdır. Çocukların kız-erkek, büyük-küçük, öz veya üvey olması sonucu değiştirmez. “Allah’tan korkun ve çocuklarınız arasında adâleti gözetin. Ebeveyn, çocuklarına karşı gösterdiği sevgi, şefkat ve ilgide de adaletli olmaya çalışmalıdır. Anne baba, iradesini aşan duygularda -bir çocuğunu daha çok sevmek gibi- bunu diğer çocuklarına hissettirmemeye çalışmalı ve davranışlarında eşitliği gözetmelidir. Aksi halde, kardeşlerin birbirini kıskanması ve birbiri aleyhinde olumsuz bazı duygu ve düşüncelere kapılması kaçınılmaz olur.
5- Çocuğa karşı şefkatli davranmak:
Peygamber efendimiz aleyhisselam, torununu öperken birisi görüp, (Ya Resulallah, benim on çocuğum var, hiç birini öpmem) dedi. Ona, (Merhamet etmeyen merhamet bulamaz) buyurdu. (Buhari)
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Çocuklarınızı çok öpün, her öpmenizde Cennetteki dereceniz yükselir.) [Buhari]
(Çocuk kokusu Cennet kokusudur.) [Taberani]
6- Çocuğu helal gıda ile beslemek:
Haram gıdanın etkisi çocuğun özüne işler, çocukta uygunsuz işlerin meydana gelmesine sebep olur. Hadis-i şerifte (Yiyip içtikleriniz helal, temiz olsun! Çocuklarınız, bunlardan hasıl olur) buyuruldu.
Son yorumlar