Bilgisayara Format Nasıl Atılır Detaylı Anlatım 2022

Bilgisayara bir çok yöntemle format yani sıfırlama işlemi yapılabilir.

Yöntemler

1- Flaş Disk İle
2- DVD ile
3- Sistem üzerinden sıfırlama yaparak.
4- Program üzerinden sıfırlama yaparak.

Biz bunlardan sadece flaş disk olanı tavsiye ediyoruz sıfır temiz bir kurulum her zaman her yöntemden daha iyidir.

Gerekli Malezeme ve Programlar

1- 1 Adet en az 8 GB flaş disk
2- Windows İso dosyası
3- Rufus Programı
4- Double Driver programı

  • Double Driver programı ile bilgisayarınızdaki driverların tamamımı yedeklersiniz ve böylelikle format sonrası herhangi bir driver sıkıntısı çekmezsiniz.
    Double Driver programı nedir nasıl kullanılır adlı yazımızdan detaylara bakabilirsiniz.
  • Driver yedeklerimizi aldıktan sonra cihazımızın ramlerini kontrol etmemiz gerekmektedir eğer 4 GB altı ram’e sahipseniz  işletim sisteminizi seçerken 32 bit işletim sistemi seçmek zorundasınız eğer 4 GB ve üstü ram’e sahipseniz 64 bit işletim sistemi indirmek veya kurmak zorundasınız.

Bilgisayar üzerine gelin sağ klik yaparak özelliklere tıklayın karşınıza alt resimdeki gibi bir ekran gelecektir buradan ramlarınızı görebilirsiniz.

  • İso dosyası yani windows kurulumu yapmak için ramlari kontrol ettik evet şimdi bilgisayarımıza uygun windows iso dosyasını nasıl indirebiliriz. Buradan bakabilirsiniz.
  • Rufus Programını nasıl indirebiliriz kurulum ve kullanımına mutlaka buradan bakın.
  • Şimdi ise bilgisayarın bir özelliğine daha bakmamız gerekiyor
    Şu yolu izleyin lütfen… Bilgisayarım / sağ klik yönet / Disk Yönetimi / C diskin üzerinde Sağ klik Özellikler / üst menüden Donanım / Alt kısımdan Özellikler / Birimler/ alt kısımdan Doldur butonuna tıklayın çıkan yazıda Guid bölümleme tablosu yani GBT yazar yeni bir sistemdir yada MBR yazar yani eski sistemli biosa sahiptir

Resmi Büyütmek için Tıkla 

Burada GBT veya MBR ise format belleğini ona göre oluşturmalısınız. Aksi taktirde bir sürü sorunla karşılaşacaksınız. Şimdi flaş diskimizi bilgisayarımıza takalım ve rufus Programını çalıştıralım…

Benim sistemim GBT yani yeni bir sistem olduğu için disk bölüm düzeni kısmından GBT yi seçtim yukardaki resimde olduğu gibi siz size uygun sistemi kontrol ettikten sonra seçiminizi ona göre yapıp diskinizi oluşturabilirsiniz.

Neler yaptık sırasıyla…

1. Double Driver programı ile Driverlarımızın yedeklerini aldık

2. Bilgisayarımızda kaç GB ram olduğunu kontrol ettik

3. İso (windows) dosyamızı ve Rufus programını indirdik.

4. GBT’mi  MBR mi diye sistemimizi kontrol ettik

5. Rufus programımızı çalıştırtık iso dosyamızı gösterdik GBT yada MBR seçimini yaptık format diskimizi oluşturduk.

ŞİMDİ GELELİM FORMAT İŞLEMİNE.

Flaş belleğimizi bilgisayarımıza takalım bilgisayarı yeniden başlatalım.

bilgisayar açılırken DELETE tuşuna basalım karşımıza BİOS sayfası gelecektir oradan BOOT sekmesine gidelim karşınıza liste gelecektir birinci sırada olanın üzerine gelip ENTER tuşuna basalım listede flaş diskimizi göreceğiz üzerine tıklayıp 1. sıraya flaş belleğimizi katalım.
F10 tuşuna basarak kayıt et diyelim ve çıkalım sistem yeniden başlayacaktır eski sistem ise size ingilizce yada türkçe format başlansın mı diye sorar siz hemen (Y) harfine basın format başlayacaktır yeni sistemde buna gerek kalmıyor direkt olarak formatlama sayfası geliyor.

Disk Bölümleme İşlemine buradan bakabilirsiniz.

1.042 Okuma Sayısı