Damıtma İmbikleme Nedir Detaylı Anlatım !

damıtma

damıtma

Merhaba dostlar bu konumuzda damıtma nedir damıtma süreci imbik nedir klasik imbik nasıl çalışır bu konuları görelim

DAMITMA NEDİR?
Damıtma işlemi yüzyıllar önce ilk kez ilaç üretiminde kullanılmıştır. İnsanlar damıtılmış ürünlerin etkilerinin farkına varınca, güçlü alkollü içkiler üretmek için damıtma işleminin uygulanması yaygınlaşmıştır. Damıtma yoluyla içki üretiminde başlangıç noktası fermantasyon süreci sonucu açığa çıkan alkollü sıvıdır. Damıtmanın amacı, çoğunluğu sudan oluşan alkollü sıvıdaki alkolü ayrıştırmaktır. Bu işlem, alkolün kaynama derecesi (78,3°C), suyun kaynama derecesinden (100°C) düşük olduğundan, alkollü sıvının kaynatılıp buhara dönüştürülmesiyle gerçekleşir. Alkollü buhar yeniden yoğunlaştırıldığında, elde edilen sıvının alkol seviyesi daha yüksek olur.

DAMITMA SÜRECİ NASIL İŞLER?
Alkollü sıvı ısıtılıp içindeki alkol buharlaştırılır. Buharlaşan alkol başka bir yere alınır ve burada soğutularak yoğunlaşır. Tüm bu işlem sonrasında yüksek alkollü içki elde edilmiş olur

İMBİK NEDİR?

Damıtma işleminde kullanılan ekipmana imbik adı verilir. Fermente edilmiş alkollü sıvı tatlı veya renkli olsa bile, imbikten çıkan sıvı temiz, renksiz ve sektir. Renk, şeker ve tanen gibi diğer özellikler buharlaşamaz, bu nedenle suyla birlikte geride kalırlar. Yüksek alkollü bir içki tatlı veya renkliyse, bu özellikler içkiye damıtma işleminden sonra eklenmiş demektir. Çok farklı türlerde birçok imbik vardır, ancak hepsi iki ana kategoride toplanabilir:

Klasik İmbik
Kontinü (Kolon) Sistem.

KLASİK İMBİK (POT STILL) NEDİR?
Klasik imbik, damıtma işleminin başlangıcından beri kullanılan en basit imbik türüdür. Klasik imbikle damıtma, parti parti gerçekleşen bir süreçtir. Yani damıtma tamamlandıktan sonra, bir sonraki damıtma işleminden önce imbiğin temizlenmesi ve yeniden doldurulması gerekir. Klasik imbikler, sıvının alkol derecesini sadece belirli bir miktar yükseltebilirler. İlk damıtma sonucu en fazla %25 oranında alkol içeren bir sıvı elde edilir. Yani, daha güçlü bir yüksek alkollü içki üretmek için sıvının yeniden damıtılması gerekir. İkinci damıtma sonucu açığa çıkan sıvı %55-%75 oranında alkol içerir.

KLASİK İMBİK NASIL ÇALIŞIR?
Fermente edilmiş alkollü sıvı, çanak(pot) şeklinde bakır bir araçta damıtılır. Sıvı ısıtılarak alkolün buharlaşması sağlanır ve su geride kalır. Alkol buharı yükselerek bir soğutucuya ulaşır ve yoğunlaşarak tekrar sıvı hale gelir. Sonuçta yüksek alkollü içki açığa çıkmış olur. Klasik imbikten elde edilen yüksek alkollü içki oldukça aromalı ve serttir. Klasik imbik kullanılarak üretilen içkiler genelde şişelenmeden önce olgunlaştırılır. Böylece alkolün yumuşaması sağlanır.

www.potstil.com

Sitemizden Alıntıdır.

2.260 Okuma Sayısı